torstai 24. elokuuta 2017

Pelkkä heilahduskulma ei riitä huoltoarvioksi

Kyllä niin on, että edelleenkin luotettavan huoltoarvion saa vain koulun käyneeltä kellosepältä. Nyt on monenlaista ilmiötä nähtävillä, kun kelloharrastus tuntuu vain paisuvan edelleen. Yhden asian haluasin nostaa tässä esille, kun törmäämme aiheeseen tämän tästä.

Useampi on ostanut kiinalaisen käyntitesterin ja osoittaa sillä kelloa flipatessaan asiakkaalleen, että heilahduskulma on kunnossa ja kello siis ei tarvitse huoltoa. Pelkkä heilahduskulma ei sitä kellon kuntoa kuitenkaan kerro, heilahduskulma voi olla kunnossa, vaikka kello olisi aivan kuiva. Ja voi olla myös päinvastoihin; heilahduskulma on muuttunut, vaikka kello ei ole vielä huoltoa vailla. Pelkkä heilahduskulma ei ole siis kerro vielä huollon tarpeesta ja  kellojen myyntiargumentointiin se ei vielä riitä.

Mitä sinä, seppä, sanot tästä ja voitko antaa jonkun esimerkin? Kylläpä kyllä - ja sellainen olikin pöydältä helppo valita.

Tässä tutkitaan heilahduskulmaa ja käynnin tarkkuutta kellosepän pöydällä. Alkuun se näyttää heilahduskulmaa 303 astetta - monen kelloharrastajan mukaan se olisi kunnossa. Mutta ei, hetken päästä se  heilahduskulmakin pidempään käytyään putoaa 190 asteeseen.


Sama kello on tutkittavana likaantumisen ja öljyjen tilanteen suhteen. Itse asiassa meidän seppä aloittaa aina tästä manuaalisesta tutkimisesta, joka on se kaikkien tärkein. Tämän kellon öljyt ovat totaalisesti kuivuneet ja siinä syy miksi se kello pysähtelee ja käy epätarkasti - syy minkä vuoksi kello ylipäänsä tulikin huoltoarvioon.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti