tiistai 14. maaliskuuta 2017

Seamaster timmiin kuntoon - sopivasti kesää vasten

Kuten kaikki tarkkuuslaitteet, kellot vaativat säännöllistä huoltoa, jotta ne toimivat halutulla tavalla. Sillä määräaikaishuollolla on liikkeellä myös Kalle  tuodessaan huoltoon Omega Seamaster Professionalin. Kyseessä on suklari ja mikäs sen parempi ajoitus kalenteria katsoen kuin laittaa se kesää vasten timmiin kuntoon.

Töihin sitten; ensin otetaan pois takapohja, koneisto irrotetaan ja sitten taulu ja osoittimet. 
 Osoittimien irroitusta varten käytetään taulun suojaamiseksi  taulusuojaa - tässä itse tehty sellainen (mitäpä sepät ei tekisi, jos ei valmiina löydy), vaikka onhan näitä suojia saatavilla tehdastekoisinakin.


Puretaan, puhdistetaan, vaurioituneet osat vaihdetaan, voidellaan, kootaan uudestaan ja tehdään asianmukaiset lopputarkistukset. Ja tietenkin myös kuoret hiotaan. Tämä rupeaa mantralta kuulostamaan, mutta sitä se on kello kerrallaan tuo kellosepän työ.


Kurkataanko sisään? Kyseessä on kronometri ja tässä yksilössä on reippasti yli 100 osaa, tässä purettuna ja siirtymässä seuraavaksi pesupaikalle:


Tässä Kallen kellossa on 30 atm tiiviys ja sen testaaminen tehdään muutamassa vaiheessa kahdella eri tiiviystestauslaitteella. Yli 10atm:n kelloille on oma testauslaitteensa, jossa kellon kuori takakansineen laseineen ja tiivisteineen sekä nuppeineen ja painikkeineen "lasketaan" testeriin, jossa on tislattua vettä. Kuva loistaa juuri tuon veden vuoksi, mutta "upotuksen" jälkeen testerin kansi kierretään kiinni ja paineistetaan 30 atm ylipaineella.
Vielä ei testi ole valmis. Sen jälkeen kellon kuori laitetaan 43 astetta lämpimän levyn päälle ja tipautetaan siihen kylmä vesitippa. Mikäli höyrystymistä ei tapahdu, niin testaus on onnistunut.

Mitä vielä, ei se riitä! Kun kello on koottu, niin vesitiiviys testataan vielä uudestaan Witchillä; ensin 7 atm alipaineella ja sitten 10 atm ylipaineella. Siitä tulee sitten asiakkaalle mukaan raportti huoltoasiakirjan liitteeksi.



Tadam, tässä Hän on - kello on palautettu alkuperäiseen kuntoonsa niin sisuksiltaan kuin ulkoisestikin.  Luovutettavan työn mukana tulee aina A4-huoltoraportti, joka on myös takuudokumenttina, kellolle myönnetään kahden vuoden käyntitakuu.



"Nytkö mennään sitten taas ne viisi vuotta?" Vesitiiviys on kuitenkin sellainen, joka kannattaa mittauttaa kerran vuodessa ja noudattaa muutenkin kellon käyttöön liittyviä yleisiä hyviä neuvoja saunomisesta kolhimisiin jne. - "muuten kyllä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti