perjantai 9. joulukuuta 2016

Pinsettihommia

Papasta jätti aika keväällä ja papan jäämistöstä huollettiin kahdelle veljekselle Zenith-kellot käyttökuntoon, toiselle rannekello ja toiselle taskukello. Melkoiset kaunottaret sieltä valmistuivat - ja juuri parahiksi joulunaikaan.

Toinen kello oli 40-50- luvulta peräisin oleva Zenith-taskukello, hopeakuorinen ja kullatulla reunuksella. Tietenkin käytön puutteesta jo pikettynyt koneistoltaan ja täyshuollon tarpeessa kipeästi, kuoret suhteelliset siistit ja sovittiin hionta takapohjaan jättäen kaiverrukset ja kullatut reunat sellaiselleen.

Ja Zenith-rannekello oli toinen, kaunis kultadubleinen teräspohjainen kello 60-luvulta. Sama juttu, koneisto kuiva ja pikettynyt, koneiston täyshuolto välttämätön ja samoin uusitaan ranneke. Siis puhallus uuteen elämään oli nyt tarpeen. Lopputulos hivelee silmää, niin tekijän kuin käyttäjänkin.



 Huolto on aina selkeä konseptiltaan; koneiston täydellinen purku osa osalta, puhdistus kellonpesukoneessa, voitelu, uudelleen kokoaminen ja toimintojen tarkistus.  Lisäksi vaurioituneet osat korvataan alkuperäisosilla tai korjataan, lasi ja nupit käydään läpi samoin, vesitiiviys palautetaan sille tasolle, jolle kello alunperin on tarkoitettu, lopuksi kädessä on alkuperäiseen kuntoonsa palautettu kello, jolle myönnetään kahden vuoden käyntitakuu.
Pinsetit ja luuppi, sitten alkaa purkutyö. Osa osalta tarkkaa työtä - ja voihan piuh, jos menet sepälle tuohon väliin huikkaamaan päivän kuulumisia, niin joku millin tai vielä pienempi korvaamaton osa lennähtää otteesta ja sitten sitä etsitään suurennuslasilla puoli päivää.
Kellonpesukone herättää sanana hilpeyttä, mutta kukin kello menee sinne koneistonsa osat omiin pesulokeroihin jaoteltuna. Kellonpesukone on muutein yksi kalleimpia työkaluja jos tämä värkki rikkoontuisi töiden tuoksinassa, niin uuden hinta on alkaen 6.500€. Tässä työssä  on vahvat tuoksut ja kyseessä on siksi työkalu, joka pidetään ihan omassa kopissaan liikkeen takatiloissa.


Pesusta tultuaan alkaa voitelut ja kokoamistyö. Pinsetit ja luuppi, sama työ alkaa toisinpäin. Voitelut tarkoittavat keskimäärin neljää eri kelloöljyä per koneisto ja tietenkin jokaisella niillä on oma paikkansa. Tämänkään työn aikana en juuri uskalla hengistystä enempää sepän läheisyydessä päästää, jottei jokin osa lipsahda otteesta. Tosin näin päin tuntuu olevan selkeästi pidemmät piuhat, ei se seppä enää kuule eikä näe muuta kuin työnsä.



Koneiston huollon yhteydessä tehdään kuoren kiillotukset, tarkistetaan lasit tai lasikkeet ennenkuin uuden elämän saanut koneisto sijoitetaan takaisin paikalleen, nuppi ja takapohja kiinni - ja koekäyttöön, tiiviystestaukseen, käynnintestaukseen ja muuhun lopputarkistukseen. 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti